Diagnosförklaring 1
Hur förklarar man för det högfungerande barnet som fått en eller flera diagnoser?
Hur blir det begripligt att man får svara på frågor och göra uppgifter och sedan får veta hur man är - av någon som inte ens känner en? Hur förklarar man som vuxen på ett sätt som gör barnet delaktigt och nyfiket? När jag ställdes inför detta dilemma skapade jag ett material att använda mig av. Jag ville tydliggöra hur utredningen kommit fram till något om barnet, att diagnoserna hänger ihop med varandra, och dessutom göra det intressant. Det här materialet är utformat för ett barn vars specialintresse är fantasifigurer. Barnet har många sådana leksaker och samlar på dem. De fantasifigurer som barnet älskar mest är enhörningar och pegasuser, men även sjöjungfrur. Barnet har fått diagnoserna högfungerande autism och adhd. Lägg märke till att de figurer som symboliserar de diagnoser som barnet fått är just favoritfigurerna!
Vad är en diagnos?
En diagnos är ett namn på till exempel ett visst sätt att fungera. Man kan jämföra diagnoser med namn på olika fantasifigurer. Vissa tillhör samma grupp, till exempel djur. Inom gruppen finns också olika varianter. Ett exempel är att det finns fåglar och hästar. Sedan finns det också olika sorters hästar, tillexempel enhörningar och pegasuser. Utöver det är förstås varje pegasus unik. Även om man har två leksakspegasuser är de inte precis likadana ändå. Den ena kanske är glittrig och den andra kanske har vingar som kan röra sig. Precis såhär är det med diagnoser. Vissa diagnoser tillhör samma grupp. Inom gruppen kan det finnas olika varianter på diagnosen. Vissa diagnoser har dessutom i sig många olika varianter. Och även om två personer har samma diagnos är de inte precis likadana för det.
Du har gått igenom en utredning för att se ifall dina svårigheter och lättheter kan visa sig vara en eller flera diagnoser. Man kan jämföra den här utredningen med ett sådant där personlighetstest som brukar finnas i tidningar som till exempel XX. I dem får man svara på olika frågor och sedan räkna ihop svaren för att se vilken typ man är. Till sist brukar man kunna läsa lite om var och en av typerna och hur de brukar vara!
På nästa sida finns ett resultat från ett test som vi tänker oss att du har gjort i en tidning.
Är du som en Pegasus, en Drake eller en Sjöhäst? Eller är du kanske som en Sjöjungfru? Gör testet och läs vilken typ du är!
Du har redan gjort det här testet. Du har svarat på en massa frågor! Så här ser resultatet ut när du är klar:
Är du nyfiken på vilken figur eller vilka figurer du är lik i sättet? Räkna hur många X det är på varje färg. Den färg du har fått flest kryss på motsvarar en figur. Läs under bilden på den figuren om hur den är. Har du fått lika många kryss på flera färger skall du läsa under båda två. Har du många, men inte flest X på en färg är du litegrand som den figuren men inte helt. Har du inga, eller bara några få X på en färg är du inte alls lik den figuren. De flesta har några X här och var på några av färgerna.
Flest rosa: Du är som en Enhörning!
En Enhörning upplever världen på ett särskilt sätt. Ibland är det samma sätt som de flesta andra hästars, men ibland upplever en Enhörning världen på ett annorlunda sätt. Enhörningar lägger märke till och kommer ihåg detaljer. De tycker om när saker är perfekta och vill gärna att saker skall bli precis rätt. De tycker inte om när saker förändras utan att de är förberedda på det och vill gärna ha koll på läget. Enhörningar kan också vara känsliga för ljud, smak, lukt, smärta och andra sinnesintryck. Att vara känslig på det här sättet är inte bara en svårighet – det gör också att de snabbt kan avgöra vad som är bra eller dåligt – något som andra hästar kan ha svårare med. Enhörningar har ofta en person som de känner sig tryggast med. Det kan till exempel vara barnet som äger dem. Enhörningar tycker att det kan vara svårt att förstå varför andra gör som de gör ibland. De kan därför tolka det på sitt eget sätt och bli väldigt ledsna eller upprörda eller känna sig orättvist behandlade. Ofta har Enhörningar svårt att komma till ro och sova. En del Enhörningar är väldigt smarta! Ibland är de extra duktiga på något eller extra intresserade av något speciellt. Det kan vara precis vad som helst och inte alltid det som man först tänker på! En del av dem är intresserade av samma sak jämt och en del byter intresse då och då. (Man kan säga att Enhörningar har diagnosen Autism eller Asperger syndrom.)
Flest blå: Du är som en Pegasus!
En pegasus är släkt med enhörningar men är ganska olik dem på många sätt. Pegasuser har ofta svårt att vara stilla länge och vill gärna pilla med något hela tiden. De kan vara väldigt aktiva och flyga, springa, hoppa och klättra på allt, och har svårt att koncentrera sig på tråkiga saker. De är bra på att dra igång aktiviteter och projekt som andra hästar kanske inte orkar. Pegasuser har också ofta svårt att sova, precis som enhörningar, och sover ofta oroligt. Om något händer i närheten av en pegasus tappar den lätt koncentrationen och glömmer av det som den höll på med. Vissa pegasuser glömmer av sig helt i långa stunder och det kan ta timmar för dem att bara fälla ut vingarna. Andra pegasuser blir jättelätt stressade och upprörda. Det beror lite på vilken sorts pegasus de är, vad de är gjorda av för material o.s.v. (Man kan säga att pegasuser har diagnosen ADHD eller ADD.)
Flest gula: Du är som en Drake!
Drakar är lika mycket fantasidjur som enhörningar och pegasuser, de finns inte på riktigt. Men de är ganska olika dem ändå. De är ju inte hästar! Drakar kan inte låta bli att göra vissa ljud eller rörelser då och då eller hela tiden. Det kan till exempel vara att de skriker, harklar sig, gör grimaser, viftar med ena vingen eller säger otrevliga ord om och om igen. Det är inget som de själva kan styra över, hur mycket de än vill och försöker, det bara händer av sig självt! (Man kan säga att drakar har diagnosen Tourettes syndrom.)
Flest röda: Du är som en Sjöhäst!
En sjöhäst är orolig inuti och har kommit på olika saker som hon kan göra för att det skall kännas bättre. Hon är smart eftersom hon kan komma på hur hon skall känna sig lugnare. Men det där som hon gör kan skapa problem. Det kan till exempel vara så att hon är rädd för att något hemskt skall hända hennes föl och så har hon kommit på att om hon simmar fram och tillbaka tio gånger innan hon ger fölet mat känner hon sig lugn igen. Då tror hon att inget hemskt kommer att hända. Men det betyder också att hon tror att om hon inte simmar tio gånger kommer det där hemska att hända hennes föl! Därför kanske hon simmar och simmar om och om igen hela tiden så att hon aldrig kan ge fölet mat. Det kan bli ganska knepigt i längden, för fölet är ju hungrigt och behöver äta! Vissa enhörningar gör också såhär men inte så mycket som sjöhästar. (Man kan säga att sjöhästar har diagnosen OCD som också kallas tvångssyndrom.)
Flest lila: Du är som en Sjöjungfru!
En sjöjungfru är släkt med sjöhästar på det sättet att de lever i vattnet båda två. Men de är ganska olika varandra ändå! Sjöjunfrur är inte alltid oroliga för några speciella saker utan kan bli oroliga för det mesta. De gör heller inga särskilda saker för att känna sig lugnare. Man kan säga att sjöjungfrur är väldigt känsliga. De blir lätt rädda för saker och oroar sig mycket för saker som kanske aldrig kommer att hända. De kommer alltid på vilka tråkigheter eller hemskheter som skulle kunna hända i nästan varje liten situation. Många av sjöjugfruarnas otäcka tankar börja med orden ”Tänk om….” En sjöjungfru råkar inte så ofta ut för olyckor eftersom hon är så bra på att tänka ut vad som är risker. Hon kan se vad som kan vara farligt på en plats där barnen leker och snabbt se till att det blir ofarligt. (Man kan säga att sjöjungfrur har diagnosen GAD som betyder att man har ångest.)
Om du vill veta mer om de olika diagnoserna finns det bra information för barn både i böcker och på nätet. En vuxen kan hjälpa dig att hitta rätt. Lycka till!
www.kaosteknik.webnode.se